WAKTU SOLAT KUCHING, BAU, LUNDU, SEMATAN ( IMSAK: | SUBUH: | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK : )

Bahasa :

A- A A+

JAKIM Sarawak

Aras 9, Majma' Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah,
Lorong P. Ramlee 5, Jalan P.Ramlee,
93400 Kuching, Sarawak.

 

LATAR BELAKANG


Sejarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Sarawak bermula dengan pewujudan sebuah Unit Latihan dan Dakwah (INDAH) di bawah Bahagian Agama, Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Sarawak pada 11 September 1978. Unit berkenaan dipelopori oleh empat orang pegawai yang diketuai oleh Ketua Penolong Pengarah (KPP). KPP tersebut turut bertanggungjawab mengetuai Unit INDAH, Sabah.

Pada tahun 1984, berikutan dengan penyusunan semula Bahagian Agama JPM, jawatan KPP INDAH di Sarawak telah dinaikkan tarafnya. Pentadbiran Unit INDAH Sarawak dan Sabah dipisahkan dan masing-masing mempunyai pentadbirannya sendiri serta dikenali sebagai Unit Dakwah Sarawak dan Sabah. Berikutan dengan itu jumlah pegawai dan kakitangan turut bertambah dan aktiviti dakwah di Cawangan Sarawak diperkembangkan dengan penubuhan tiga unit iaitu Unit Sibu, Unit Miri dan Unit Lawas. Unit Sibu merangkumi Bahagian Sibu, Sarikei dan Kapit. Manakala Unit Miri merangkumi Bahagian Miri serta Bintulu dan Unit Lawas merangkumi Bahagian Limbang sekitarnya.

Pada tahun 1987, Bahagian Agama, JPM ditukar kepada Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS), JPM. Bermula pada 1 Januari 1997, BAHEIS Cawangan Sarawak telah dinaikkan taraf menjadi JAKIM Cawangan Sarawak seiring dengan kenaikan taraf BAHEIS, JPM kepada JAKIM. Selain itu, JAKIM Cawangan Sarawak turut diperluas fungsinya untuk mengurus tadbir Pusat Latihan Sarawak, Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak dan Pusat Latihan Lawas.

Namun, pada Disember 2018, JAKIM telah membuat penstrukturan semula perjawatan secara menyeluruh termasuk perjawatan di negeri-negeri. JAKIM Cawangan Sarawak telah diasingkan pentadbirannya daripada Pusat Latihan Sarawak, Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak serta Pusat Latihan Lawas dan seterusnya dikenali sebagai JAKIM Sarawak.